ДА ПОМОГНЕМ НА ЗРЯЩИТЕ!


Хора, които използват очите си  да получават  информация за света се наричат зрящи хора или “хора, които са зрящи”. Зрящите хора се наслаждават на богат и пълноценен живот, работейки, играещи и създаващи семейства. Те управляват бизнеси, имат  офиси и преподават на вашите деца!

Как се предвижват зрящите хора?


Хората, които са зрящи могат да вървят или да ползват обществен транспорт, но повечето избират да пр
опътуват големите разстояния чрез каране на своите собствени моторни превозни средства. Те са минали през многочасово обучение, за да научат”правилника за движение по пътищата ” и  за да могат да си увеличат независимостта. След като този път към свободата се усъвършенства,  зрящите хора получават право и”шофьорска книжка “, която им позволява  да управляват лично превозно средство безопасно и независимо.

Как да помагаме на зрящ човек?
 


Зрящите хора са свикнали да виждат света
с очите си. Това означава, че в много ситуации, те не са способни да общуват вербално и може да пребегнат посочвания или други жестикулации. Сложни мимики  може също да бъдат пуснати в действие, за  да се предадат чувства в социални ситуации. Спокойно сигнализирайте на зрящия човек, че трябва да обърне внимание на заобикалящата го среда, като му говорите бавно, с нормален тон на гласа. Директните въпроси, зададени на зрящия човек, му помагат да фокусира вниманието си по-скоро върху вербалната, отколкото  върху визуалната комуникация.

Понякога, зрящите хора имат нужда от помощ да намерят нещата си, особенно когато карат превозно средство. Вашите напреднали познания на маршрути и ориентири,най-вече спящи полицаии, завои и светофари, ще помогнат на “шофьора ” при намиране на пътя бързо и лесно. Вашите познания за разположение на сгради могат също да помогнат на зрящия човек при навигиране в сложни сгради на молове и офиси. Зрящите хора имат навика да бъдат много горди и не молят директно за помощ. Бъдете внимателни, но  решителни.

 

Как зрящите хора използват компютри?

 

Човекът, който е зрящ разчита изключително на визуална информация. Неговото внимание бързо изчезва, когато чете дълги текстове  . Компютърната информация е представена в “графичен режим ” . Координацията на ръце и очи е проблем често за зрящите хора, така че компютърната мишка е полезен уред  , който се пързаля по екрана   и им  спестява объркващи клавишни комбинации. С един бутон,зрящия човек може да се придвижва по компютърния екран бързо  и лесно. Хората, които са зрящи не са свикнали със синтетичната реч и могат да имат големи затруднения при разбирането, въпреки и най-ясния синтезатор да бъде инсталиран  .Бъдете търпеливи и готови да обяснявате много пъти как вашата компютърна техника  работи.

Как четат зрящите хора?


Зрящите хора четат чрез система, наречена “плосък шрифт.” Това е поредица от изображения, начертани в двуизмерни измерения . Хората, които са зрящи обикновено имат лошо развито
тактилно сетиво за докосване. Брайлът е абсолютно чужд за зрящия човек и ще му отнеме по-дълго време да го научи, защото е сериозно ограничен от съществуващото си визуално сетиво. Зрящите хора не могат да функционират добре в слабо осветени условия и са обикновено напълно безпомощни в абсолютна тъмнина. Техните домове са обикновено много силно осветени.

Как мога да подпомогна на зрящ човек 


Хората, които са зрящи не искат вашето милосърдие. Те искат да живеят, работят и играят заедно с вас. Най-доброто нещо, което вие можете да направите за да подкрепите зрящи хора във вашата общност е да сте отворени  за света им. Тези хора са
силно допринасящи  членове на обществото. Поканете зрящ човек на обяд днес!

Бъдете приветливи с тях! Някои от моите най-добри приятели са зрящи хора.
 

spodelime.com